Langkau ke kandungan utama

Panduan Memilih Suami

Ibubapa kepada anak perempuan perlu memilih bakal menantunya dengan baik, agar yang dipilih itu tidak akan mensia-siakan masa depan anaknya. Asas pemilihan ialah ;

1. Lelaki yang beriman
Islam menggalakkan agar memilih lelaki yang bermoral lagi beriman. Al Hassan bin Ali r.a pernah; ‘Jodohkan dengan lelaki yang paling taqwa, kerana lelaki yang bertaqwa itu jika dia kasihkan isterinya, dia akan menghormati nya, (Adinda setuju sesangat kerana melalui pengalaman sendiri) dan jika dia benci pun tidaklah pula dia menzaliminya’. Satu lagi hikmah mengawini lelaki beriman ialah besarnya kemungkinan lahir anak-anak yang salih dan membahagikan hati orang-orang tuanya.


2. Elakkan lelaki fasiq
Lelaki yang fasiq itu boleh menyebabkan isterinya sanggup meninggalkan solat dan puasa, malah sanggup meminum minuman keras, berjudi atau bercampur gaul dengan lelaki atau perempuan lain secara bebas. Bayangkanlah apabila lahir zuriat dari perkahwinan itu, mampukah mereka ini mendidik anak-anak agar menjadi manusia yang beriman. Adalah dilarang wanita islam mengahwini lelaki kafir, melainkan jika dia rela hati memeluk agama Islam.


3. Akhlaq tinggi
Ibubapa perlu memilih lelaki yang dapat memberikan kebahagiaan kepada anak perempuannya. Bukanlah lelaki yang berhara atau kaya, berpangkat atau keturunan yang utama, apa yang penting ialah yang berakhlak tinggi dan beragama.


4. Memilih yang sihat
Lelaki itu mestilah bebas dari penyakit yang menghalang nya dari berkahwin seperti gila, kusta, lemah tenaga batin kerana tua atau mati pucuk. Ini kerana lelaki yang yang sedemikian tidak mampu melakukan jima’ dengan sempurna apatah lagi untuk melahrkan zuriat yang sempurna.

Adinda: Lelaki yang beriman, tidak fasiq, berakhlaq tinggi dan sihat memang susah untuk kita cari dlm satu pakej. Tapi sekurang-kurangnya kita mencuba.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Teknik Onani untuk wanita

Wanita

Teknik-teknik pelancapan wanita termasuk seorang wanita meraba vulvanya, terutamanya kelentitnya, dengan jari telunjuk dan/atau tengah. Kadang-kadang satu atau lebih jari boleh dimasukkan ke dalam farajnya untuk mengusap berulangan dinding hadapan farajnya di mana g-spotnya terletak.[9] Bantuan pelancapan seperti sebuah alat penggetar, dildo atau bola Ben Wa juga dapat digunakan untuk merangsang faraj dan kelentit. Banyak wanita mengusap dada mereka atau merangsang puting dengan tangan bebas, jika ini tempat-tempat diterima untuk perangsangan seksual. Perangsangan dubur juga dinikmati oleh sesetengah. Pelinciran kadang-kadang digunakan sewaktu pelancapan, terutamanya ketika penembusan terlibat, tetapi ini bukanlah sejagat dan banyak wanita mendapati pelinciran semulajadi memusakan.Posisi-posisi umum termasuk membaring di belakang atau memandang ke bawah, duduk, menyangkung, melutut atau berdiri. Dalam sebuah bak mandi atau pancuran seorang wanita dapat secara terusan meletakkan …

Hukum melancap menurut Islam

Firman Allah swt : "Dan orang-orang yang memelihara kemaluan mereka kecuali terhadap isterinya atau hamba sahayanya, mereka yang demikian itu tidak tercela. Tetapi barangsiapa berkehendak selain dari yang demikian itu, maka mereka itu adalah orang-orang yang melewati batas." (Al-Mu’minun: 5- 7).Hal ini bermakna, onani amat ditegah oleh Islam tetapi menurut beberapa orang ulama, onani dibenarkan jika ia boleh mencegah maksiat(menurut Imam Ahmad Hambal & Ibnu Hazmin )Onani juga diklafikasikan sebagai dosa besar. Islam menggalakkan orang muslim berkahwin untuk mencegah dosa sebagai berikut:"Hai para pemuda! Barangsiapa di antara kamu sudah mampu kahwin, maka kahwinlah; kerana dia itu dapat menundukkan pandangan dan menjaga kemaluan." (Riwayat Bukhari)

KISAH DAN TELADAN- ISTERINYA SEORANG KHUNSA

Semasa Saidina Ali r.a memerintah maka terjadilah satu peristiwa yang tidak pernah terjadi sebelumnya. Seorang lelaki telah berkahwin dengan seorang wanita yang khunsa (memiliki dua alat kelamin).

Si suami juga menghadiahkan seorang jariah kepada isterinya. Setelah beberapa lama, isterinya yang khunsa itupun melahirkan anak. Tidak berapa lama selepas itu, timbul pula nafsu berahi wanita khunsa itu terhadap jariahnya. Akhirnya jariah ini juga melahirkan anak.

Masyarakat menjadi gempar dan peristiwa ini sampai ke pengetahuan Saidina Ali. Khalifah terus menghantar pakar untuk mengesahkannya. Ternyata wanita khunsa ini mengalami haid seperti perempuan serta keluar air mani dari dua alat kelaminnya. Dia boleh dijimak suaminya dan boleh juga menjimak jariahnya.

Untuk menentukan jantina sebenar wanita ini Khalifah Ali tidak ketandusan akal. Beliau menghantar pakar untuk menghitung tulang rusuk wanita ini. Hasilnya ternyata rusuk sebelah kiri wanita ini kurang satu dari rusuk yang k…